Dietë për gastrit të stomakut

Gastriti i stomakut, që kërkon një dietë

Gastriti është një sëmundje akute e stomakut, organi kryesor i tretjes. Shumë njerëz janë të njohur me këtë sëmundje nga dora e parë. Mjekët thonë se kjo sëmundje kërkon një qasje serioze ndaj trajtimit dhe ndryshime në të gjithë stilin e jetës së pacientit. Para së gjithash, dieta e pacientit duhet të ndryshohet.

Çfarë është gastriti

Ndoshta, shumë njerëz e dinë se stomaku i njeriut është i mbuluar me një membranë mukoze që prodhon substanca të nevojshme për ndarjen e ushqimit që hyn në stomak. Këto substanca quhen lëng gastrik. Lëngu gastrik fillon të prodhohet në momentin kur një person fillon të kryejë procesin e të ushqyerit. Përbërësi kryesor i lëngut gastrik është acidi klorhidrik. Kështu, brenda stomakut ekziston një mjedis acid, i cili mund të ndikojë negativisht në indet e vetë stomakut, duke çuar në erozionin e mukozës së stomakut dhe humbje të pjesshme të funksioneve të tij. Numri i gjëndrave që mbulojnë mukozën zvogëlohet, ato zëvendësohen nga indet fibroze. Procesi i rigjenerimit të indeve epiteliale është i ndërprerë.

Mund të ketë shkaqe të tjera të dukurive patologjike në mukozën e stomakut. Ky proces quhet gastrit.

Simptomat

Në shumicën e rasteve, simptomat e sëmundjes shoqërohen me një shkelje të procesit të tretjes së ushqimit në stomak, si dhe shqetësime të lidhura me traktin gastrointestinal. Këto janë nauze, mungesë oreksi, dhimbje barku, kryesisht në rajonin epigastrik, belçim, urth, shije të pakëndshme në gojë, diarre ose kapsllëk, të vjella periodike, një ndjenjë rëndimi në bark dhe fryrje. Në rast të gastritit akut, mund të vërehen gjakderdhje nga stomaku, të vjella me gjak. Megjithatë, në fazat e hershme, gastriti zakonisht është asimptomatik ose shoqërohet vetëm me simptoma të vogla, të cilave shumë pacientë nuk u kushtojnë vëmendje. Kjo është veçanërisht e vërtetë për gastritin kronik të trupit të stomakut, në të cilin simptoma kryesore është rëndimi në bark gjatë vakteve ose menjëherë pas procesit të të ngrënit.

Gjithashtu, me gastrit nuk përjashtohen simptomat sistemike dhe simptomat e lidhura me organe të tjera, si aritmitë, dhimbjet në zonën e zemrës, ethe dhe presion, dobësi e përgjithshme dhe përgjumje. Sigurisht, simptoma të ngjashme mund të jenë jo vetëm me gastrit, por edhe me sëmundje të tjera të traktit gastrointestinal - ulçerë peptike, ezofagit, duodenit, diskinezi të fshikëzës së tëmthit. Prandaj, nuk duhet të vetëdiagnostikoheni dhe të vetë-mjekoni. Është e nevojshme t'i nënshtrohet një ekzaminimi dhe të merret një mendim specialist, i cili do të konfirmonte praninë e gastritit tek pacienti. Në fund të fundit, lloje të ndryshme të sëmundjeve që lidhen me tretjen shpesh kërkojnë qasje krejtësisht të ndryshme.

Për të përcaktuar praninë e një sëmundjeje, nuk mjafton vetëm të analizohen simptomat - dhimbje në stomak, dispepsi etj. Është e nevojshme t'i nënshtrohen një sërë studimesh diagnostikuese - endoskopi, biopsi nga seksione të ndryshme gastrike, analiza gjaku - të përgjithshme dhe biokimike, analiza fekale. Është gjithashtu e nevojshme të përcaktohet prania e baktereve Helicobacter pylori në stomak, shkalla e aciditetit të lëngut gastrik. Ekografia e mëlçisë, pankreasit, fshikëzës së tëmthit kryhet për të zbuluar sëmundjet shoqëruese të traktit gastrointestinal. Pas përcaktimit të shkallës së dëmtimit të mukozës, gastroenterologu harton një strategji për trajtimin e sëmundjes.

Varietetet e sëmundjes

Kërkon gjithashtu një qasje specifike dhe vetë gastrit. Në fund të fundit, me këtë sëmundje mund të vërehen lloje të ndryshme të lezioneve të mukozës gastrointestinale, dhe sëmundja gjithashtu mund të shkaktohet nga arsye të ndryshme.

Sipas etiologjisë, gastriti ndahet në:

 • autoimune,
 • bakteriale,
 • kimike dhe medicinale.

Gastriti autoimun ndodh si rezultat i një mosfunksionimi të sistemit imunitar, kur qelizat e tij sulmojnë indet e trupit të tij, duke përfshirë mukozën e organeve të tretjes.

Megjithatë, më i zakonshmi është gastriti bakterial. Gjysmë shekulli më parë, besohej se shkaku kryesor i sëmundjes është një dietë e pahijshme, ngrënia e ushqimeve të dëmshme dhe stresi nervor. Megjithatë, edhe pse këta faktorë dhe, para së gjithash, ushqimi, luajnë një rol të rëndësishëm, ata nuk janë vendimtarë. Fajtori i drejtpërdrejtë në shumicën e rasteve të gastritit dhe ulçerës peptike është bakteri Helicobacter pylori, i cili jeton në stomak, në sipërfaqen e mukozës së tij. Ky bakter, në kushte të caktuara, mund të bëhet patogjen dhe të çojë në dëmtim të mukozës, ulje të nivelit të aciditetit të lëngut gastrik. Megjithatë, prania e thjeshtë e një bakteri nuk do të thotë se një person do të zhvillojë domosdoshmërisht sëmundjen. Megjithatë, lloji bakterial i sëmundjes përbën afërsisht 90% të të gjitha rasteve.

Forma e tretë e sëmundjes është kimike. Mund të shkaktohet nga dëmtimi i mukozës:

 • kimikate agresive (për shembull, acide ose alkale);
 • acidet biliare që vijnë nga duodeni (kjo formë e sëmundjes quhet gastrit refluks);
 • barna (NSAID, salicilate, antibiotikë).

Shpesh ka forma të përziera, në të cilat ekziston një kombinim i faktorëve negativë.

Forma të tjera relativisht të rralla:

 • eozinofile,
 • limfocitare,
 • granulomatoze,
 • rrezatimi,
 • rezeksioni.

Faktorët e mëposhtëm gjithashtu ndikojnë në zhvillimin e sëmundjes:

 • kequshqyerja,
 • alkoolizmi,
 • pirja e duhanit,
 • infektimet parazitare,
 • stresi,
 • çrregullime metabolike,
 • beriberi,
 • predispozicion gjenetik,
 • efekti mekanik i organeve të tjera në stomak,
 • çrregullime endokrine.

Gjithashtu, sëmundja mund të ketë dy forma, në varësi të aciditetit të lëngut gastrik. Me njërën zvogëlohet funksioni sekretor i mukozës, ndërsa me tjetrin rritet ose është normal. Prandaj, lëngu i stomakut mund të ketë një aciditet të ulët ose të lartë. Një lloj i veçantë i sëmundjes së llojit të parë është atrofik. Më shpesh, lloji atrofik i sëmundjes shfaqet në pleqëri. Sëmundja, e shoqëruar me aciditet të lartë, zakonisht prek pacientët e moshës së mesme.

Ka edhe forma akute dhe kronike të sëmundjes. Forma akute zakonisht zhvillohet në sfondin e marrjes së substancave toksike, medikamenteve të caktuara, sëmundjeve të rënda sistemike të trupit dhe çrregullimeve metabolike.

Në varësi të shkallës së dëmtimit të mukozës, forma akute e sëmundjes ndahet në:

 • katarale
 • fibrinoz,
 • gërryes,
 • flegmonoze.

Nëse procesi patologjik është përhapur në të gjithë sipërfaqen e mukozës, atëherë ata flasin për pangastrit. Sidoqoftë, inflamacioni zakonisht vërehet vetëm në një zonë të caktuar të mukozës (lloji fundor ose antral i sëmundjes).

Nëse nuk trajtohet, sëmundja zakonisht përparon. Ka vështirësi në procesin e të ushqyerit, mund të shfaqen ulçera peptike ose tumore malinje.

Mjekimi

Trajtimi i sëmundjes është i shumëanshëm. Ai përfshin metoda farmakologjike dhe jo farmakologjike. Nëse sëmundja shkaktohet nga një infeksion bakterial, atëherë mund të përshkruhen antibiotikë për të luftuar Helicobacter pylori. Ilaçet antibakteriale më të përdorura zakonisht kombinohen me njëri-tjetrin dhe me lloje të tjera barnash.

Llojet e mëposhtme të barnave janë gjithashtu efektive për gastrit:

 • bllokuesit e receptorëve të histaminës,
 • Frenuesit e pompës së protonit,
 • antacidet,
 • agjentë mbështjellës.

Mund të përshkruhet për gastrit dhe vitamina. Para së gjithash, është vitamina U, dhe vitamina B5 (acidi pantotenik). Këto vitamina ulin përqendrimin e acidit klorhidrik në lëngun e stomakut, përshpejtojnë rigjenerimin e indeve të mukozës, kanë një efekt analgjezik dhe stimulojnë lëvizshmërinë e zorrëve.

Në shumicën e rasteve, këto barna përshkruhen për gastrit me aciditet të lartë. Qëllimi i tyre është të zvogëlojnë përqendrimin e acidit klorhidrik në lëngun e stomakut, gjë që ju lejon të ndaloni procesin e degradimit të mukozës. Për të zvogëluar dhimbjen dhe spazmat, përshkruhen antispazmatikë dhe antikolinergjikë, për të hequr toksinat - enterosorbentë, për të luftuar të vjellat - prokinetikë.

Të ushqyerit për gastrit

Megjithatë, vetëm ilaçet nuk mund ta kurojnë sëmundjen. Një rëndësi të madhe në trajtimin e sëmundjes është ushqimi i pacientit. Në disa lloje sëmundjesh, dieta luan një rol vendimtar në trajtimin e sëmundjes.

Para se të vazhdohet me përshkrimin e dietave, duhet të theksohet se është e rëndësishme jo vetëm ajo që ha një person, por edhe mënyra se si ai e konsumon ushqimin. Në shumicën e llojeve të sëmundjes, tregohet ushqimi i pjesshëm - 5-6 herë në ditë. Në këtë rast, intervali ndërmjet vakteve duhet të jetë 3-4 orë. Është e dëshirueshme të hani çdo ditë në të njëjtën kohë. Ju nuk mund të hani ushqim të thatë, gjatë ditës duhet të konsumoni një sasi të madhe të ujit të pastër (me përjashtim të pijeve dhe vakteve të lëngshme). Gjithashtu, mos hani rostiçeri në arrati, me nxitim. Ushqimi duhet të përtypet tërësisht. Është e rëndësishme të mbani mend se mëngjesi duhet të jetë i plotë dhe jo të përbëhet nga një filxhan kafe ose çaj. Nga ana tjetër, nuk mund të hani shumë gjatë natës, intervali midis vakteve të mbrëmjes dhe gjumit duhet të jetë së paku 3 orë.

Temperatura e ushqimit të marrë është gjithashtu e rëndësishme. Nuk duhet të jetë as shumë i nxehtë dhe as shumë i ftohtë. Është mirë që ushqimi të merret në temperaturën e dhomës (+ 30-40 ° C).

Mos hani ushqime që janë ruajtur për një kohë të gjatë ose të skaduara. Ngrënia e ushqimit të ndenjur mund të përkeqësojë rrjedhën e sëmundjes. Ushqimet që prishen duhet të ruhen në frigorifer, por jo më shumë se 2 ditë.

Dietë për sëmundje

Ka lloje të ndryshme dietash. Disa prej tyre janë të destinuara për format akute të sëmundjes, të tjera për ato kronike. Ekzistojnë dieta për një formë të sëmundjes me aciditet të lartë, dhe ka dieta për një formë të sëmundjes në të cilën prodhimi i acidit zvogëlohet. Megjithatë, për të gjitha këto sëmundje ekziston një listë e ushqimeve që duhen shmangur. Në shumicën e rasteve, këto janë produkte që irritojnë mukozën dhe treten keq. Kjo listë përfshin:

 • erëza të nxehta, erëza;
 • kërpudha dhe lëngje kërpudhash;
 • Ushqim të konservuar;
 • mish i tymosur;
 • marinada;
 • çaj dhe kafe të fortë;
 • alkool;
 • pije të gazuara, kvas;
 • ushqime të skuqura, veçanërisht të pjekura në skarë;
 • akullore;
 • cokollate;
 • produkte të ushqimit të shpejtë;
 • pjata me shumë përbërës të përgatitur nga disa produkte.

Ju gjithashtu duhet të kufizoni në mënyrë drastike marrjen e kripës. Është më mirë ta përjashtoni plotësisht nga dieta, pasi ka mjaft jone natriumi në produktet shtazore - mish, peshk dhe qumësht, si dhe në produktet e bukës.

Në të njëjtën kohë, dieta duhet të jetë e ekuilibruar, të përmbajë një sasi të mjaftueshme të karbohidrateve, proteinave dhe yndyrave, fibrave bimore dhe shtazore, si dhe vitamina dhe mikroelemente. Ushqimi për gastrit ka shumë të ngjarë të mos jetë i përshtatshëm për ata që duan të humbin peshë, pasi dieta e një pacienti me gastrit duhet të jetë një sasi normale e kalorive, dhe jo të reduktohet, si në dietat për humbje peshe.

Supat

Për shumicën e llojeve të sëmundjeve, rekomandohen supa me perime të dobëta me shtesa të vogla vermiçeli dhe orizi, si supat me patate ose karrota. Supat e forta me perime dhe mish, borscht, okroshka, supat me kërpudha dhe supat janë të ndaluara. Rekomandohet që përbërësit e supave të grihen imët dhe akoma më mirë t'i grini në formë pureje. Ju mund të shtoni vajra bimore në supa, nuk mund të vendosni gjalpë.

Mishi dhe peshku

Varietetet dietike të rekomanduara dhe me pak yndyrë të mishit dhe peshkut. Ndër peshqit, varietete të tilla përfshijnë:

 • merluci,
 • merluc,
 • pollok,
 • fshikëz,
 • zander.

Peshku duhet të hahet vetëm i zier. Peshku i skuqur, i kripur, i tymosur dhe i konservuar është i ndaluar.

Nga mishi, preferohet përdorimi i varieteteve dietike - pule, gjeldeti dhe viçi. Mishi duhet të hahet edhe i zier ose në formë koteleje. Enët e mishit rekomandohen të shërbehen veçmas, pa i përzier me pjata nga produkte të tjera.

produktet e miellit

A është e mundur të përdoren produktet e miellit me një sëmundje? Kjo nuk rekomandohet sepse një ushqim i tillë mund të shkaktojë fermentim. Përjashtohen produktet e fryrë dhe të pasura. Megjithatë, buka e grurit mund të hahet. Megjithatë, nuk duhet të jetë i freskët, por dje.

Drithëra dhe drithëra

Cilat drithëra mund të konsumohen me një sëmundje, dhe cilat jo? Drithërat më të dobishme janë tërshëra. Bollguri përmban një sasi të madhe fibrash. Rekomandohet të gatuani qull prej tij. Qullet e tërshërës kanë një efekt mbështjellës mbrojtës në muret e organeve të tretjes. Ju gjithashtu mund të gatuani hikërror, bollgur dhe qull orizi. Megjithatë, qulli i orizit është kundërindikuar për kapsllëk.

Është mirë që të gjitha drithërat të bluhen para gatimit.

Qull meli nuk rekomandohet, sidomos për sëmundjet me aciditet të lartë.

Perimet

Jo të gjitha perimet janë të mirëseardhura në rast sëmundjeje. Para së gjithash, perimet turshi dhe të konservuara duhet të përjashtohen nga menyja. Lakra është gjithashtu e ndaluar - lakër turshi ose e freskët. Gjithashtu nuk rekomandohen perimet e mëposhtme:

 • spinaq,
 • lëpjetë,
 • rrepa,
 • qepë.

Llojet e rekomanduara të perimeve:

 • lulelakër;
 • kungull i njomë;
 • patate;
 • karrota;
 • kungull;
 • kastravecat e qëruara.

Shumica e perimeve duhet të bëhen pure ose të ziera. Përjashtim bëjnë kungull i njomë dhe kunguj, ato mund të hahen të papërpunuara. Perime të tjera të papërpunuara mund të konsumohen vetëm gjatë faljes.

Nga barishtet pikante, kopra mund të hahet në sasi të vogla. Kopra e grirë imët shtohet më së miri në supa.

Domatet gjithashtu mund të hahen me moderim (jo më shumë se 100 g në ditë), por duhet të zgjidhen varietete jo acide.

Frutat

Frutat janë një burim i pashtershëm i vitaminave natyrore dhe antioksidantëve. Edhe pse jo të gjitha frutat rekomandohen për sëmundje, megjithatë, kjo kategori produktesh nuk duhet të braktiset plotësisht.

Në rast sëmundjeje lejohen:

 • mollët,
 • banane,
 • dardha,
 • shalqinj,
 • pjepër,
 • mjedër,
 • qershitë.

Sidoqoftë, çdo lloj fruti ka nuancat e veta. Mollët rekomandohet të konsumohen në formë të pjekur, pa lëvozhgë dhe gropa, dhe këto duhet të jenë fruta të varieteteve jo acide. Bananet e përzgjedhura për ushqim nuk duhet të jenë as të pjekura dhe as të papjekura. Sidoqoftë, gjatë përdorimit të tyre, duhet të respektohet moderimi dhe të hahet jo më shumë se një fetus në ditë. Pjepri dhe shalqiri hahet më së miri nga fundi i gushtit, pasi ato mund të jenë të larta në nitrate më herët. Mjedrat duhet të konsumohen të papërpunuara. Ju gjithashtu mund të gatuani pelte, komposto dhe pije frutash nga manaferrat.

Frutat me sasi të lartë acidesh, siç janë agrumet, duhet të shmangen. Megjithatë, ky rekomandim vlen vetëm për një sëmundje me aciditet të lartë. Gjithashtu nuk rekomandohet të tërhiqeni me rrush, pasi këto manaferra mund të shkaktojnë fermentim. Për më tepër, të gjitha manaferrat dhe frutat duhet të hahen veçmas nga pjata e parë dhe e dytë.

Produktet e qumështit

Një sërë kufizimesh janë vendosur edhe për përdorimin e produkteve të qumështit. Para së gjithash, duhet të keni kujdes me pirjen e qumështit të plotë, pasi tretet keq. Më i dobishëm është qumështi i dhisë. Djathi i gjizës është më mirë të hahet jo i freskët, por në formën e tavave dhe petave. Me një lloj hiperacidi të sëmundjes, kefiri dhe produktet e tjera të qumështit të fermentuar janë kundërindikuar.

Pijet

Pijet nuk duhet të jenë të nxehta dhe në të njëjtën kohë të ftohta në akull. Rekomandohen lëngje perimesh dhe frutash jo shumë të tharta dhe jo shumë të ëmbla, çajra bimorë, lëngje trëndafili. Pijet e forta alkoolike, pijet e gazuara (me përjashtim të ujit mineral jo shumë të mineralizuar), kola, birra, kvass janë të ndaluara.

Karakteristikat e dietës në formën akute të sëmundjes

Nëse ndodh një përkeqësim i sëmundjes, atëherë do të ishte e arsyeshme që kjo periudhë të përjashtonte plotësisht të gjithë ushqimin e pacientit dhe t'i jepte pushim sistemit të tij tretës. Në rast se forma akute e sëmundjes shkaktohet nga helmimi ose marrja e medikamenteve të caktuara, fillimisht duhet të shpëlani traktin gastrointestinal dhe të shkaktoni të vjella.

Në ditën e parë indikohet pirja e lëngjeve të ngrohta dhe çajit. Të nesërmen, nëse gjendja e pacientit është përmirësuar, ai gradualisht mund të fillojë procesin e ngrënies së ushqimit të lëngshëm. Së pari, rekomandohet përdorimi i supave të lëngshme nga qumështi dhe drithërat, puretë e mishit dhe peshkut. Gjithashtu lejohet:

 • çaj i dobët,
 • zierje,
 • pelte,
 • mjaltë.

Në rast përkeqësimi, është e nevojshme të përjashtohen nga dieta:

 • perime dhe fruta të freskëta,
 • lëngjet e mishit,
 • produktet e qumështit,
 • pije të gazuara,
 • kafe,
 • ëmbëlsirat,
 • çdo produkt buke
 • djathë.

Të gjitha pjatat duhet të zihen në avull dhe të shërbehen paksa të ngrohta. Përmbajtja kalorike e dietës nuk duhet të kalojë 2000 kcal.

Karakteristikat e të ushqyerit në formën e sëmundjes me aciditet të ulët

Gjatë ushqyerjes së pacientëve me këtë lloj sëmundjeje, duhet të merren parasysh veçoritë e saj. Nëse lëngu i stomakut ka aciditet të ulët, atëherë kjo do të thotë që ushqimi nuk shpërbëhet mjaftueshëm. Rrjedhimisht, trupi merr më pak nga ushqimi të gjithë përbërësit e nevojshëm - proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet, vitaminat. Rritja e ngarkesës në zorrët. Të ushqyerit për një sëmundje me aciditet të ulët duhet të marrë parasysh këtë faktor. Ushqimi duhet të jetë lehtësisht i tretshëm dhe të përmbajë një minimum përbërësish që irritojnë zorrët.

Detyra e dietës është të maksimizojë stimulimin e sekretimit të enzimave tretëse dhe lëngut gastrik. Ndryshe nga një dietë për një sëmundje me aciditet të lartë, në këtë rast lejohet përfshirja e produkteve të qumështit të thartë, frutave dhe perimeve të tharta në menu. Ushqimet e skuqura gjithashtu lejohen në mënyrë të kufizuar, por vetëm jashtë periudhave të acarimit. Përmbajtja kalorike e dietës duhet të jetë 2500-3000 kcal. Preferenca u jepet pjatave gjysmë të lëngshme dhe pure.

Ushqimi për këtë formë të sëmundjes nënkupton ndalimin e mishit të yndyrshëm (derri), shpendëve (rosës, patës), peshkut (salmonit) dhe ëmbëlsirave. Gjithashtu, mos hani perime dhe fruta që shkaktojnë fermentim - lakër, qepë, hudhër, bishtajore, rrush.

Dietë për gastrit me aciditet të lartë

Të ushqyerit me këtë lloj diete ka një numër më të madh kufizimesh në krahasim me një dietë me një formë sëmundjeje me aciditet të ulët. Të gjitha llojet e ushqimeve që stimulojnë formimin shtesë të acidit në lëngun e stomakut, si dhe frutat dhe perimet acidike, si agrumet dhe manaferrat, duhet të hiqen nga menyja. Për më tepër, ushqimet e skuqura, të kripura, pikante, të tymosura janë të përjashtuara. Në të njëjtën kohë, produktet e bukës lejohen. Produktet e qumështit gjithashtu lejohen, por produktet e qumështit duhet të shmangen. Mishi nuk duhet të përjashtohet nga dieta, por është mirë të hani varietete me pak yndyrë.

Ushqimi merret në pjesë të vogla. Përndryshe, rekomandimet janë të ngjashme - është e nevojshme të shërbehen enët pak të ngrohura, jo shumë të nxehta ose të ftohta, ato më së miri janë të ziera, të ziera ose të pjekura. Përmbajtja kalorike ditore e dietës është afërsisht 2200-2500 kcal.

Llojet e produkteve të ndaluara dhe të lejuara për një sëmundje me aciditet të ulët

Produktet E lejuar e ndaluar
Produktet e furrës Craker, bukë e tharë, bukë Ëmbëlsira të freskëta dhe maja, pufka, kifle
drithërat Oriz, bollgur, hikërror Meli, kokrrat e elbit
Supat Supë me perime, peshk Okroshka, supë me lakër të thartë dhe borsch, turshi, supa me meli ose lëng domate
Perimet Të gjitha, përveç të ndaluarave, të ziera ose të pjekura Kastravecat, rrepkat, qepët, specat e ëmbël, hudhrat, çdo perime turshi
Kërpudha Jo Gjithçka në çdo formë
Vezët Në formën e një omëlete ose të zier butë shumë te ziera
Frutat, manaferrat dhe frutat e thata Të gjitha përveç të ndaluarave, të qëruara, të pjekura, të freskëta ose të pjekura Fiq, kumbulla të thata, të gjitha frutat e papjekura, manaferrat me gropa të vogla
Pijet Çajra bimorë të përgatitur dobët, lëngje jo acide, pije frutash Kvass, lëng rrushi dhe lëng boronicë

Llojet e produkteve të ndaluara dhe të lejuara për një sëmundje me aciditet të lartë

Produktet E lejuar e ndaluar
Produktet e furrës Frashkë, bukë të thatë Ëmbëlsira të freskëta dhe maja, pufka, kifle, produkte brumi thekre
drithërat Oriz, hikërror, bollgur, bollgur Meli, misri, elbi, kokrrat e elbit
Perimet Kungull, karrota, bizele, kungull i njomë, lulelakër Lakra, spinaqi, qepa, hudhra, speci djegës, të gjitha perimet e marinuara
Mish Mish viçi, gjeldeti, pulë pa dhjamë Mish me yndyrë, mish i pjekur në skarë ose i skuqur, mish derri
Kërpudha Jo Gjithçka në çdo formë
Peshku Varietetet me pak yndyrë (zander, hake, merluc) Varietetet yndyrore (salmon), peshk i kripur
Frutat Varietetet jo acide Varietetet e tharta, të gjitha agrumet, frutat e thata
Desserts Pelte, marmelatë, marshmallow Akullore çokollate
Produktet e qumështit Gjizë, djathë me pak yndyrë, qumësht Gjizë e thartë, djathë yndyror, kefir, salcë kosi

Menu për gastrit

Më poshtë është një model diete për një javë sëmundje. Varësisht nga lloji dhe ashpërsia e sëmundjes, mund të bëhen ndryshime në të.

e hënë

vakt Enët
Mëngjesi vezë të ziera të buta, bukë të thatë, tërshërë, mollë dhe zierje trëndafili
Dreka komposto me fruta të thata (1 filxhan), biskotë
Darka supë me hikërror, pure kungull, zrazy pule, çaj me qumësht
çaj pasdite një gotë qumësht me pak yndyrë, qumësht me gjizë ose kefir, bukë të thekur (jo bukë të skuqur)
Darka vermiçeli me bërxolla viçi të ziera në avull, sallatë perimesh me salcë kosi
Para gjumit një gotë ryazhenka me pak yndyrë

e martë

vakt Enët
Mëngjesi qull hikërror, sufle qumështi, çaj
Dreka bollgur i ëmbël (1 filxhan)
drekë me oriz supë spageti me mish viçi zrazy, bizele me karota të ziera, kakao me qumësht
çaj pasdite gjizë qumështi i fermentuar
Darka tavë perimesh, qofte në avull, zierje bimore mjalti
Para gjumit pelte frutash (qelqi)

e mërkurë

vakt Enët
Mëngjesi gjizë me qumësht të thartë dhe mjaltë, bukë e thekur, komposto me fruta të thata
Dreka një gotë kefir me pak yndyrë ose qumësht
Darka supë me pure patate, tavë me perime dhe gjeldeti, komposto me fruta të thata
çaj pasdite sufle qumështi me fruta
Darka qull orizi, viçi i zier, karota të ziera me bizele, çaj me qumësht
Para gjumit kakao me qumësht, biskota me tërshërë (jo më shumë se 2 copë)

e enjte

vakt Enët
Mëngjesi bollgur, peshk i zier me pak yndyrë, çaj me qumësht
Dreka puthje me qumësht
Darka supë perimesh me pulë, pure patate dhe karrota, kotele të zier në avull, kakao me qumësht
çaj pasdite gjizë qumështi i fermentuar
Darka qofte, bizele të ziera, bukë të thekur, komposto me fruta të thata
Para gjumit një gotë kefir me pak yndyrë ose qumësht

e premte

vakt Enët
Mëngjesi vezë e zier e butë, bukë e thatë, tërshërë, kakao me qumësht
Dreka bollgur (qelqi)
Darka supë me bizele, peshk në avull me pak yndyrë, kungull të pjekur
çaj pasdite puthje me qumësht
Darka tavë perimesh, peshk pa dhjamë të zier në avull, lëng trëndafili
Para gjumit kefir me pak yndyrë (qelqi), biskota me tërshërë (2 copë. )

e shtunë

vakt Enët
Mëngjesi mollë të pjekura me gjizë dhe rrush të thatë, bukë të thekur, lëng jo të thartë
Dreka një gotë kefir me pak yndyrë ose qumësht
Darka supë perimesh me pulë, pure patate dhe karrota, kotele të zier në avull, kakao me qumësht
çaj pasdite gjizë qumështi i thartë dhe mjaltë
Darka vermiçeli, pulë e zier, kungull i pjekur, kakao me qumësht
Para gjumit pelte frutash (qelqi)

të dielën

vakt Enët
Mëngjesi qull hikërror me qumësht, sufle qumështi, çaj
Dreka fruta të pjekura, qumësht me pak yndyrë (gotë)
Darka supë krem me lulelakër, zrazy, oriz të zier, kakao me qumësht
çaj pasdite tavë perimesh, çaj
Darka peshk në avull me pak yndyrë, karrota të ziera dhe bizele të gjelbra, sallatë perimesh me salcë kosi, lëng trëndafili
Para gjumit një gotë kefir me pak yndyrë